Helvig, som blev Teutonernes sidste satsning, blev opført på Snedsteds friluftscenen i Anlæget, med efterfølgende turne til Ryslinge på Fyn.

 

Her er hele holdet fotograferet på scenen i Snedsted.

Helvig

En kærlighedshistorie ude af tid i Thy

Teutonernes store friluftsspil i sommeren 2012 handler om livet blandt tyende i 1800-tallets Thy, og om livet som det leves i Thy i dag.

Vi møder den unge tjenestepige Helvig på en herregård i 1800-tallet, og vi bryder den usynlige tidslomme og følger hende på fortryllende vis med hendes kæreste Mikkel til vore dages Snedsted og Thisted.

Mennesker og kærlighed er ens til alle tider, kun tiden forandrer sig, og sammenblandingen af 1800-tallet og nutiden er med til at overraske publikum undervejs.

For eksempel når den unge pædagogstuderende fra Thisted, Mikkel, pludselig befinder sig blandt godtfolk i 1800-tallet i sin sommerferie. Her får han øje på Helvig, og hun på ham, et kærlighedsforhold ude af tid, og det kan være problematisk! Det er også problematisk, når Mikkel prøver at finde stikket til sin kaffemaskine i et herregårdskøkken anno 1850!

Med på rejsen er læreren og højskolemanden Christen Kold, der i høj grad var fremsynet.

En del af baggrunden for dette nye skuespil er hentet i forfatteren Winni Østergaards store dokumentarroman ”Ud og hjem” om det uægte barn Helvig, der vokser op i det underste lag af samfundet, men bliver en stærk og selvbevidst kvinde. En tidlig eksponent for senere tiders nødvendige kvindeoprør. Stykket handler i høj grad om kvinders plads i samfundet, dengang og nu.

Har du ikke læst Winni Østergaards romaner om Helvig, så se at få det gjort! Det er godt stof fra det virkelige liv, som vi bygger videre på med sange og musik i dette nyskrevne friluftsspil.

Forfatteren til Teutonernes skuespil, Steen Mourier, sætter romanens historiske figurer ind i en nutidig ramme, og netop sammenstødet mellem dengang og nu bliver særlig interessant, for hvad har vi opnået og forbedret gennem århundrederne, og hvad har vi måske tabt undervejs?

 Forestillingen havde ca. 100 medvirkende på og bag scenen.

Forfatter                       Steen Mourier

Instruktør                    Skuespiller Pia Mourier

Komponist                  Erling Lindgren

Korleder                     Annette Boch Pedersen

Kapelmester               Kristian Mogensen

Systueleder & PR       Lene Bek Nielsen

Koreograf                   Vibeke Kortegaard

Lyd & Lys                   Morsø Lyd & Lys

Instruktørassistent    Charlotte Mosumgaard

Rekvisitter                  Ida Wium, Sjørring

Leder værksted         Folmer Svendsen